WikiWiex.com

Barberry: raste živica

Sadržaj:

S ciljem stvaranja živica koriste mnoge biljke: lila, kleka, glog i Viburnum ili žutika. Posljednjih zastupnik mora odati priznanje na činjenicu da je, preko svoje bodljikave strukturu, može postati pouzdan neprobojna prepreka uljeza, pasa lutalica i napuštenih hodanje stoke.

Hedge od Barberry na zemlji lokaciji

Odrasla osoba Barberry redovno i obilno voće, dajući izvanredne rezultate koji se mogu koristiti za domaće pripreme.

Međutim, prije nego što odete za kupovinu sadnica, treba odlučiti, treba nam hedge od žutika niske ili visoke, i dekorativnih elemenata za estetiku InField važno.

Related Videos "Berberis vulgaris. Common Barberry"

Barberry sorte i njihove karakteristike

Plodove Barberry

Ako biljke se sade u 40-50 cm, a onda s vremenom se ispostavilo odličan niske ograde.

Najpopularnijih sorti na području Rusije su: Berberis vulgaris, Thunberg, Ottawa i Amur. U divljini, raste više od 500 vrsta. Sve vrste kulturnih, ima nešto više od 20, u rasponu od patuljka i visok kraj, koji je, pak, dalje dijeliti na osnovu boje lišća. Tako Barberry ne smije prelaziti 40 cm od tla i može impresionirati gigant veličine 3 hmetrovogo drvo. Sorte gore navedenih, su pogodne za sadnju u centralnoj Rusiji i Sibiru, kao ne tako zahtjevan u zimskim uslovima. To objašnjava njihova pobjeda na ATP listi.

Izbor na Berberis vulgaris treba zaustaviti, ako je područje odlikuje žive prilično teškim klimatskim uvjetima. On nije bio iznenađen njihovim vlasnicima lišće ljepote, ali nepriveredliv na tlo, može izdržati hladnoće i ljetnih vrućina, ali i dalje je živa ograda od žutika, nalazi se na sunčanoj strani, a pravu odluku. To će utjecati na intenzitet boje lišća.

Ogradu Berberis vulgaris ima visinu od 2,5 m. U aprilu, dnevni ograda će biti ukrašen cvijećem, a na jesen će igrati na grm sa jarko crvenim bojama duguljasti voća koje su jestive.

Opcije za orezivanje živice

Opcije za orezivanje žive ograde.

Related Videos "žutika. RASTE CARE bolesti"

Thunberg - neka vrsta žutika, koji je bio u Rusiji sa istoka (Japan, Kina), gdje je stavio. Popularnost Thunberg nadilazi obične sorte, ali je i neobično, da se malo razlikuje od običnog. Za Berberis thunbergii odlikuju višestruko podtipova, različite visine (od 50 cm do 1,5 m) i boja lista: crvena, žuta, bordo, ružičasto smeđe. Zbog toga se koristi kada vam je potreban mali dekorativne ograde. Nedostatak je da ne možete jesti voće Thunberg. Zato morate odlučiti ili ljepote i praktičnosti.

Što se tiče Ustava, ova vrsta se ne razlikuje mnogo od običnog. Suša donosi mnogo bolje od nakupljanja vode, mraz, solntselyubiv ali malo sjenčanja dobro podnosi. I ovu vrstu Thunberg kao «Aurea», nasuprot tome, ne voli na direktnom suncu, i brzo blijede na suncu, gubi dekorativni žalbu. Thunberg raste sporo, ventilator i mjesto nakon 3 godine.

Makaze za orezivanje grmlja

Da bi se postigli najbolje rezultate, koristite ruke škare, škare za orezivanje grmlja sa odvojenim noževima za debele grane ili škare za rezidbu za tanje grane.

Ime sorte žutika "Ottawa" govori sam za sebe - on dolazi iz Kanade, tako da ne može biti sumnjao u njegovu otpornost na hladnoću. Ali on uzgaja Rusi nešto manje prethodnog razreda. Ottawa sadrži u sebi karakteristike običnih i Thunberg, kao što je pokrenuta na osnovu ovih sorti. To je visoka stabla do 3m sa lišćem dekorativne ljubičaste boje. Posebnost Ottawa žutika da je u jesen lišće sezone okrenuti žute ili crvene boje, a plodovi dugog praznik za oči, kao i štap čvrsto na granama, a ne padne. I trnje nisu toliko, a oni su prilično meka.

Video uratke "Kako propagandom žutika Kako posaditi žutika žutika Sadnja pravilno briga sadnje uzgoj"

Amur Barberry je sasvim uobičajeno kao u svojoj domovini, u amur i Khabarovsk teritorij, a na cijeloj teritoriji Rusije. Visina biljke 1,5-2 m. U ljeto lišće svjetlo zelena i na jesen se spojiti sa žuto-crveno bojenje drugih listopadnog drveća. Zrenje odvija masovno u avgustu-septembru u nezrelom obliku oni su otrovni. Bodlji izgovara, dostići dužinu od 3 cm.

Ponekad, nakon što se upozna sa mnogo varijanti, neki prestali izbor na takvoj sorti Siebold, samshitolistny ili bleda. Ukratko, izbor je ogroman, i treba razbiti glavu oko toga šta će postati lice žutika hedge, da li je bujne zelene, bordo, žute ili ljubičaste.

Poljoprivreda sadnju Barberry

Unatoč činjenici da je žutika nije izbirljiva o tlo, on i dalje ima svoje preferencije. Samo stvaranjem najpovoljnije uvjete za njegov rast, možete računati na intenzivan rast i formiranje pune grma. Razvoju boljih javlja na ilovasta tla s neutralnim reakciju. Ako je zemlja kisela, potrebno je izvršiti kalcifikaciju. U korijenu svake biljke, 200 gr. pepeo ili 2 puta više hidratiziranog vapna. Bilo bi dobro da se pripremi mješavina vrt tla, pijeska i komposta u jednakim dijelovima. Važno je da je sletanje u žutika uočena česte stagnacije vode i blizina podzemne vode.

Sadnju treba obaviti sjemenom ili vegetativno dijeljenjem grma. Možete koristiti ukorijenjene reznice u ljeto. Sa bilo kojim od ovih metoda oslanjaju sade u jesen, ali proljeće je sasvim prikladan. Ponekad možete vidjeti dobru klijavost semena koja je dobila u zemlju zajedno sa palim voće, self-sjetvu, ako je područje već ima Barberry grm. To i ne čudi, jer je sjeme imaju stopu klijanja do 95%. Čekaj, kada takva postrojenja biti u obliku grmlja i lijepe "line up" dnevni ograde, duga, najbolje koristiti za živica već podroschennye sadnica. Ali ako ipak odlučio za sadnju sjemena, onda to treba uraditi bez izuzetka u jesen do dubine od ne više od 1 cm. Stručnjaci se pripisuje činjenici da sjeme ukrasnog bilja, Kojima je žutika, potrebna stratifikacija (održavanje nekoliko mjeseci na niskim temperaturama za bolje formiranje embrija). Kada proljetnu sjetvu jednostavno nema vremena da odstoji najmanje 3 mjeseca od sjemena na temperaturi od 2 ° C.

Video uratke "Kako propagandom i raste arborvitae"

sadnja živice

Ako je zemlja kisela, potrebno je da sipa pepeo, u drugim slučajevima je korisno dodati humusa i SOD zemljišta, u umjerenosti - treset.

Video na "Karakteristike cotoneaster. Sadnja i održavanje"

U proljeće, kada je prvi pravi listovi, tanje sadnica. A stalno mjesto idu ne ranije od 2 godine.

Ako ne želite čekati toliko dugo, da li ste kupiti pravu količinu biljaka ili propagandom po reznicama, kreteni od toga da grma. Veliki prostor je lakše biljka grmlja, dobiveni kalemljenje, koji počinje u junu. Ako već postoji neka vrsta žutika i zadovoljan u svakom pogledu, može se propagiraju slojeva, prikopalis nekoliko niže grane, prethodno tretiranje tla oko biljaka odraslih.

Shema slijetanje Barberry

Algoritam sadnju živice

Algoritam sadnje živice.

frekvencija slijetanje ovisi ne samo o namjeni uzgoja (pojedinačno ili kao bum), ali i na to kako guste planirano je da se ograde.

Dakle, razlikuje se sadnju dvaput zaredom i svobodnorastuschuyu ograde. U prvom slučaju 1 trčanje. 4 m zasadili sadnice živice, u drugoj - 5, a treći - 2. Ukupna tlo za sadnica mora biti pripremljen do dubine od 40-50 cm, tako što svaki RM. m, kašika humus, 300 c. superfosfat i 50 g. kalij soli. Ako je tlo dovoljno težak, potrebno je da ga razblažiti sa pijeskom.

Saznajte više o brizi

Prilikom odlučivanja na odmorištu na području žutika hedge, morate shvatiti da je rast kustariki - teško je naporan rad i odgovornost za sadnju, koja je, iako su nepretenciozan, ali su predispozicije za određene bolesti. Jedan broj dobrih razloga da i dalje zaustaviti mnogi vrtlari iz intenzivnog uzgoja žutika u vrtu, ili su ograničeni na nekoliko grmlja za uređenje dvorišta.

Video na temu "Kako za reprodukciju šimšir? Propagacija reznicama"

Hedge, ona je tada dao da raste, širi i uroditi plodom, ali to je ono što je glavna briga vrtlara. Nakon godinu ili dvije biljke će zahtijevati sistematski orezivanje. Barberry grm lako ukrašene, ali više bodlje čine ovaj postupak je prilično bolno za domaćina. Iz istog razloga mnogi odbijaju vrste koje imaju jestive voće, jer prikupljanje ih sa velikim brojem grmlja je vrlo teško. Da, i u privredi koliko bobice i ne treba da i oni imaju vrlo velike sjemenke, što otežava njegovu preradu i stvoriti neugodnost tokom upotrebe.

Opasno štetočina za biljke

Spring protiv lisne uši se prskaju s otopinom sapuna (300 g sapun po 10 litara vode) ili duvan rješenje (0,5 kg duhana ispušteno 10 litara vode sa rastvorenim sapun).

Još jedan značajan "ali" - čest naklonost Barberry štetočina. Jedan za drugim napadima koji uzrokuju lisne uši ili cvijet Moth, ponekad prisiljavajući vrtlar spustite ruke. Često Hedgerow podvrgnuti pošasti kao razornih, plijesan, rđe, posebno u ranim fazama rasta. U ovim slučajevima potrebno je prskati sapunicom ili hlorofosom.

Berberis thunbergii sorte se izdvaja iz gomile svojih kolega po tome što je to jedina sorti koje se ne boje gljive. S druge biljke, to prelazi u stanje pripravnosti u srednjoj fazi, a zatim prebačen u žitarice u obliku rđe. U jednom trenutku, žutika je apsolutno zabranjeno u blizini polja, jer je nosilac bolesti.

Hedge od žutika dekorativne i ugodan za oči brzo rasla, potrebno je obratiti pažnju na lišće koje u najmanju sumnju procesa bolesti pravovremeno. Poseban grma ne treba češće umjetno gnojivo, ali sa čestim sadnje nije dovoljno plodno tlo, tako da 1 godišnje treba đubriva. Obično ovaj spoj đubriva ili azota.

Video na "šišanje ukrasnog grmlja"

Ako i dalje biti objektivan, onda druge biljke u odnosu na žutika zahtijeva mnogo više pažnje. Kada velike ljubavi prema bodljikavi "prijatelj" može rasti zeleni neprobojna ograda, koja je u proljeće će privući miris polena pčela i jesen krase vrt ljubičaste bobice.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

© 2011—2018 WikiWiex.com