WikiWiex.com

Niske i visoke živice

Video na "vertikalna vrtlarstvo i ivičnjaka u Sibiru"

Sadržaj:

Hedge je prilično spektakularan element dizajna i uređenje poljoprivrednog zemljišta. Nakon 60-tih godina, nakon što je izgubila svoju popularnost za dugo vremena, ona je još jednom privukao pažnju vrtlara i baljtovani kao ograda. To i ne čudi.

Hedge.

Hedge je prilično spektakularan element dizajna i uređenje poljoprivrednog zemljišta. Nakon 60-tih godina, nakon što je izgubila svoju popularnost za dugo vremena, ona je još jednom privukao pažnju vrtlara i baljtovani kao ograda. To i ne čudi.

Na kraju krajeva, živica može zaštititi svoje stranice od prašine, smanjenje buke, lijepo ističu obline staze, a oni su također savršena pozadina za cvjetnjaci cvijeća.

Uz pomoć uživo ograde može stvoriti vizualni efekt udobno mjesto za opuštanje.

Klasifikacija živica

Live ograde.

Kada odredite koji tip hedge je prava stvar za vas, možete pokupiti za njen izgled grmlja i drveća koje se mogu koristiti za sadnju ovu vrstu zelene ograde.

Prije nego što počnete sadnje svoje stranice, trebate saznati šta su živice postoje i danas, a tek nakon odrediti oblik koji će najviše odgovarati vašem ukusu i zahtjevima. Kada odredite koji tip hedge je prava stvar za vas, možete pokupiti za njen izgled grmlja i drveća koje se mogu koristiti za sadnju ovu vrstu zelene ograde.

Prema klasifikaciji živica formirana i podijeljena u neformiruemoe (biljke rastu slobodno, a ne da se smanji) ograde. Na vikendice, okućnice preovladava formirane živice. Vrlo rijetko formirana zelena ograda dizajn parkova i vrtova redovne stilu.

na visinu biljaka na bazi, živica je podijeljena na sljedeće vrste:

 • visokom ogradom - visina veća od 2 m;
 • Sredinom rail - visina od 0,5 do 2 m;
 • donji štitnik (granice) - visina 0,5 m.

Hedges imaju i druge karakteristike koje ovise o biološkim karakteristikama biljnih vrsta:

 • Listopadne i zimzelene živice;
 • bezkolyuchkovaya i bodljikavi živice.

Zelena ograda ima prilično širok spektar biljaka. na činjenicu da posađeno nekoliko stoljeća, tijekom tog dugog perioda vremena za to živica odabrane najpogodniji vrsta zasniva.

Za većinu klimatskih zona na raspolaganju i relativno česte (to jest, oni koji imaju tendenciju da jedu na mnogim vrtnim centrima i ukrasno rasadnici) može preporučiti vrste grmlja i drveća, koji će biti opisano u nastavku. Neće se dati detaljan opis ekološke i biološke karakteristike svake vrste, i da će se dati samo njihove osnovne značajke, koji će vam omogućiti da se krećete u ovom velikom asortimanu grmlja i drveća.

Visok dnevni ograde

Brzorastuće živice.

Visina raste hedge je podijeljena na tri vrste:
ivičnjaka (do 1 metar) -
zapravo žive ograde (1-3 m) -
žive zidove (3-6 m).

Prema riječima stručnjaka, u visokom tip živice preporučuje se upotreba ove vrste grmlja i drveća:

 • listače lipe i macrophylla - to je visoko drvo koje može da dostigne visinu od preko 20 metara, držeći čvrsto shirokokonicheskuyu krunu. Trajnost, sjene, gustoća kruna, uz prilično lako formiranje vapna da je moguće nositi jedan od najboljih stabala za stvoriti živica Visokog tipa, ili da budemo precizniji, da se stvori "živi" ograda (Bosquets). Prema riječima stručnjaka, limete preporučuje se upotreba, ako je potrebno, formirajući zeleni ogradu visine od više od 3 m;
 • graba (Common) - je nesumnjivo najbolje za formiranje visokog tipa hedge, na osnovu činjenice da je bio savršeno podložan formacije. Graba hladu tolerantan i ima prilično gustom krošnjom oblik. Ilustrativni može nazvati žive visoke ograde u nacionalnim botaničkim vrtovima širom svijeta.

Treba napomenuti da je unos zelene limete i graba treba vlažno plodno tlo za normalan rast.

Za druge vrste, koji nisu posebno zahtjevne na okoliš i uvjeti pod kojima, takođe, može stvoriti živo visoka ograda uključuju:

 • grubo brijest, crno-beli dud, polje javora.

I rock žbunje i drveće iz koje dobro poznati visoko Live bodljikave ograde:

 • mekana, Altai i zajednički glog;
 • med bagrem obične.
Thuja occidentalis.

Thuja occidentalis karakterizira spor rast, kompaktan lišće i korijen sistema.

Tall zimzelena živica savršeno stvorio od ove vrste grmlja i drveća:

 • Smreka - vrlo sjene, ali je potrebno vlažno plodno tlo;
 • tise Berry - najpopularnija vrsta u cilju stvaranja uživo evergrin ogradu. Ali imajte na umu da je za sadni materijal i dalje je prilično skupo, ali hedge od tise dovoljno izdržljiv, da nadoknadi troškove.
 • Thuja occidentalis - zajedno sa bobica tisa se smatra najboljim crnogorične drveća. Koristeći zapadne arborvitae stvoriti srednjeg i visokog životnog zimzelene živice;
 • Red Cedar i obični - najviše suša otporan na vrste drveća, čime stvara visoke živice, ali moramo napomenuti da su ove bobice igle odnosi se na bodljikavu ograde.

Live listopadne bez bodlji ograde srednje visine

Najupečatljiviji dekorativni cotoneaster na period od svojih plodova.

Najupečatljiviji dekorativni cotoneaster na period od svojih plodova.

Live zelena ograda sa prosječnom veličinom visina ima najširi spektar vrsta drveća i grmlja. Najčešći tipovi dostupni i grmlja može se podijeliti u sljedeće grupe:

 • listopadne bez bodlji ograda;
 • Live bodljikave ograde.

U listopadnim bez bodlji skupina uključuje:

 • Ligustrum vulgare - vrsta grm, koji se često koristi kao privet grmlje vrlo lako formira, hedge od privet Ima dobru gustinu i njenog ispravnog formiranja ona će imati dovoljno spektakularne dekorativnog izgleda;
 • Cotoneaster sjajan i aronije - također je uključena u neke od najčešćih vrsta, čime stvara hedge sa prosječne visine, kao cotoneaster grmlje su dovoljno teške i imaju lijep izgled;
 • Meadowsweet (Van Guth) - kažu eksperti, ova biljka je najbolje koristiti za stvaranje neformiruemuyu šareno cvatnje hedge, ali je njegova primjena može stvoriti i formirati zelenom ogradom. To bi trebalo da se sadi u otvorenom sunčanom položaju;
 • drena, krv-crvene i bijele - upotreba ovih grmova stijene stvara, naravno, malo labave živice, ali oni su nepretenciozan na tlo, imaju šarene izdanaka tamno crvene boje, a do zime oni su vrlo lako propagira sjetvom sjemena.

Live i druge trnovit ograde prosječne visine

Live bodljikavih ograda.

Postoji nekoliko kriterija za klasifikaciju. Prema formiranja um udio dvije vrste živica: formirana i ne formira (to znači ne zahtijevaju podrezivanje, koji raste u prirodi).

Od ostalih najčešće listopadnih bez bodlji vrsta sljedeće biljke se mogu koristiti za formiranje životnog ograde zeleno:

 • klinolistny physocarpus;
 • lila mađarski i obični:
 • Filadelfa Coronarius;
 • Tatar i zajedničke orlovi nokti;
 • zlatna ribizla;
 • Bush je amorfan;
 • ljubičaste drenak i prosječne Meadowsweet;
 • žute akacije;
 • Amelanchier ovalis;
 • aronije;
 • bijele Snowberry.

Video na "Biljke za živice u zemlji"

Za kreiranje bodljikave živice, sljedeće vrste biljaka:

 • Berberis vulgaris - žbunja ove biljke cvatu lijepo i daju odlične jestive bobice, ali treba napomenuti da je živica stvorio od žutika, imaju niske gustoće;
 • Piracantha scarlet - biljka još nije previše najčešći tip, kao što je u sjevernim područjima, često zamrzava, pa čak i zamrzava, ali u južnim i zapadnim područjima ove biljke zaslužuje posebnu pažnju. Živice formirane sa Piracantha imaju dovoljno gustina, biljka u jesen je uređena s puno šarenih (crveno-narančaste) bobica, koji je dugo vremena ostaju na grmu;
 • Elaeagnus angustifolia - najviše suša otporan vrsta biljaka, koji, po svemu sudeći, nezahtjevna u tlo.

Ova grupa može biti dodatno uključeno mnoštvo kamenja koje stručnjaci preporučuju da se formira visokim životnim ogradom. Prije svega, to je arborvitae, grab, glog, kleka, međutim, u ovom slučaju to će biti potrebno obratiti više pažnje na dotjerivanje i formaciju.

Nizak ograde

Nizak ograde.

Niske živice i dalje ima ime zelene granice. Za kreiranje zelene granice ima malo različite vrste.

Niske živice i dalje ima ime zelene granice. Za kreiranje zelene granice ima malo različite vrste.

Evergreen vrste su:

 • evergreen šimšir - klasičan tip postrojenja za uređenje živica maloj visini. Ova biljka je prilično hladu tolerantan, vrlo sporo raste, dugotrajni, ali u pogledu rasta u sjevernim područjima može biti delimično zamrzavanje, nakon čega je rast pažljivo održavanje nastavio;
 • Mahonia Holm - stvara labave ograde. Ali na osnovu činjenice da je ova biljka ima prilično svijetle boje i dekorativne bobica, to je naširoko koristi za stvaranje zelene granice, više tako da je ova vrsta biljaka su najviše hladu tolerantan.

Listopadno žbunje:

 • bumalda i japanske spirea - vrsta biljaka omogućava da ih koriste za neformiruemyh (sa visine od nešto više od 50 cm), a za generira zelene ograde. Grmlja cvetaju sasvim lijepo i imaju gustu formu.
 • japonica (henomelis) - jedan je od rijetkih grmlja trnja, koji se koriste za žive niske ograde. Hedges od dunje labave, tvrde stručnjaci, bolje je da se ne čine osnovu činjenice da je nebrušeni henomelis šareni cvjeta, također ima jestive bobice, koje su bogate vitaminom C.

Niske živice se stvara i iz patuljka i patuljaste forme pojedinih biljnih vrsta, na primjer, sferični oblik i vereskovidnaya zapadne arborvitae, jele gnezdovidnaya običnih formi, i tako dalje. D.

Izdvajamo landing hedge

Kako saditi živice.

Landing sadnice je potrebno planirati uz pomoć razvučeno moždine, a ne treba zanemariti, jer je slijetanje "okom" često ispada neispravan.

Video na "visoke živice lijep i ugodan ParkDoma ru"

Prije nego što se stvori živi zelenom ogradom, morate razumjeti odredbe i tehnologiju sadnje grmlja i drveća.

Najbolje uraditi sletanja malovozrastnymi slučajevima (za tvrdo drvo - 2-3 godišnje, za četinara - 3-5 godišnje) temelji se na činjenici da je jedan je lakše i bolje da se formira dnevni ogradu čvrsto.

Landing sadnice je potrebno planirati uz pomoć razvučeno moždine, a ne treba zanemariti, jer je slijetanje "okom" često ispada neispravan.

Ovisno o vrsti živa ograda (Jednim ili dva reda) je iskopao rov željene širine. Udaljenost između redova treba da bude 25-50 cm. Kada napravite dva reda dnevni ogradu biljke su smješteni u šahovske obrazac. Među biljkama, u zavisnosti od vrste, treba postaviti na udaljenosti od 20 do 60 cm, i da se stvori živo neformiruemy ograda razmak između biljaka može doći do 1,5 m.

Pre sadnje, morate voditi brigu o plodnosti tla (ako je to "loše" - potreba da se potrebne količine mineralnih i organskih gnojiva), i vlage - zalijevanje se provodi po stopi od 20-40 litara vode po 1 m trčanje.

Koristeći lišćara zelenih biljaka stvoriti prepreke, treba napomenuti da je neposredno prije sadnje korijen sistema četinara podataka za najmanje nekoliko sati treba da bude u vodi, a zatim se preporučuje se uroniti gline-humusa rješenje.

Zasadili biljke također preporučuje ispod zategnute kabl. Nakon što ste završili sadnje, tlo oko svake biljke treba pažljivo sabiti.

Važan aspekt uspješne sadnje je da se moraju odmah navodnjavati. Vode za pogon u 2-3 sata, to se radi tako da je zemlja puna vlage dovoljni i blizini korenovog sistema biljaka nije bio nevažeći.

Prema riječima stručnjaka, četinare treba saditi uz komad zemlje, a time i glavna stvar koja je preživio.

Njega živice

Najčešći greška - nespremnost da se smanji biljaka nakon sadnje nužno. Naravno, to ne mogu, ali samo u slučaju ako je biljka je izvedena u kasnu jesen, tek tada može odložiti orezivanje do ranog proljeća. U drugim slučajevima, zasadili sadnice treba smanjiti, po pravilu, za većinu biljnih vrsta na visini 150 do 250 mm, čak i ako je originalna visina sadnica bio je znatno veći.

Ovo se ne odnosi samo na četinara i patuljak rasa. Dalje podrezivanje se vrši nakon što je mladi Pagon jedva početi lignificated. Polovina povećanje se točno u ljeto prve godine života, biljke, i one njihove industrije u narednu godinu u proljeće. Skraćivanje njihovu potrebu da se u dužini od 30 mm do 70 mm, ne treba zaboraviti da je u tom slučaju treba ostaviti najmanje 2 pupoljci.

Profil obliku žive ograde mogu biti vrlo raznolik - .. Kvadratna zarubljene kupe, sferne, itd Prema riječima stručnjaka, poželjno je da na dnu biljke je malo širi od gornjeg dijela, to će stvoriti priliku za poboljšanje cijelom visinom rasvjete i, prema tome, da se poboljša ujednačenost gustoće od dnevnog ograde.

Po pravilu, kada biljke hedge planirane visine u rano proljeće rezidba se obavlja po obodu i 2-3 puta tijekom ljeta.

Briga ograde.

Osim toga živica treba smanjiti, to još treba i zalijevanje, đubrenje i korova.

Osim toga živica treba smanjiti, to još treba i zalijevanje, đubrenje i korova. Minerali (đubrivo) su napravljeni tokom vegetacije, po stopi od 50-100 gr. 1m kandidat za 2-3 sata. U proljeće prednost treba dati azotnih đubriva, a do kraja ljeta - fosfor.

Prilično teško i dugotrajno je borba sa travu i korov ispod biljke u i oko njih. Poželjno je da zemljište u zelenom ogradom bila čista od trave i korova, s obzirom na to da su jaki potrošači vode, a to može imati negativan utjecaj na biljke živice, posebno u vegetacije, osim trave i korova smanjiti dekorativni.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

© 2011—2018 WikiWiex.com