WikiWiex.com

Karakteristike zavarivanje metala

Električni zavarivanje metala

Trenutno, zavarivanje se koristi svuda. Svaki industrija treba zavarivanje metalnih proizvoda. U većini slučajeva, na radnom mjestu i na privatnim građevinskim koristiti luk metala za zavarivanje. To se događa sljedeće vrste:

  • za upotrebu;
  • poluautomatski gas-zaštićen;
  • automatski.

Ručni metod je najjednostavniji, ali zahtijeva posebna znanja i vještine. Koja je tehnologija električnog luka za zavarivanje?

Kako je zavarivanje

Da biste saznali kako za zavarivanje, potreban vam je dobro razumijevanje opreme. Da biste se povezali proizvod će trebati:

  • Uređaj za zavarivanje (inverter, transformatora, prekidača);
  • set elektroda ili žice za zavarivanje;
  • izvor električne struje;
  • Instrumenti za pripremu i naknadne pročišćavanje metala šljake;
  • zaštitnu opremu (masku ili vizir, odijelo, rukavice, cipele).

Sam proces se odvija kroz stvaranje luka. To se događa kada struja prolazi između elektrode i površine radnog komada. Temperatura luk dostiže 3000 ° i više. U pripremnoj fazi je potrebno da biste odabrali uređaj. Do danas, za ručno pretvarače zavarivanje se sve više koriste. Oni imaju male dimenzije i lako za korištenje. Kada je zavarivanje organizuje u oblaku zaštitnih plinova, cilindre potrebno. polovan ugljen-dioksid, argon, helij za zaštitu obojenih metala od oksidacije.

Takva zavarivanje se vrši za obojenih metala (aluminij, bakar). Što se tiče elektrode, oni su potrošni i netopivu. Promjer elektrode se biraju na osnovu debljine zavara. Na primjer, za željezo od 3 mm ili više debeo Promjer elektrode je 2,5 mm. Snaga trenutnog biti 80-100 A. Iste brojke se koriste za nehrđajućeg čelika debljine 1,5 mm. Da se stvori električni luk potrebno osigurati na polaritet. To je naprijed i nazad. U prvom slučaju proizvod se servira "+", dok je elektroda - "-". U drugom slučaju, istina je suprotna. Neposredno prije zavarivanja zahtijeva čišćenje površine maziva, prašine i prljavštine.

luk tehnologija zavarivanje

Kada prilagoditi struje, provjerite sva oprema, pokupio elektrode, nastaviti do samog zavarivanja. Da upali luk, neophodno je da se dodiruju šipku (elektrode) na proizvod. elektroda mogu obavljati različite načine. Ako je potrebno vertikalne šav, elektrode vodi prema gore. Metal mogu preklapati ili stražnjica pridružiti. U ovom drugom slučaju često postaje mali jaz. Da metalni ne teče van, obloga može biti instaliran. Da bi se dobila željenu debljinu vara, elektroda treba sprovoditi u ravnoj liniji sa poprečnim pokretima oscilatornog.

Poluautomatsko zavarivanje razlikuje od priručnik u koji žica za zavarivanje se ubacuje u radnoj površini posebnim mehanizmom, a zavarivač radi ostalo.

Automatsko zavarivanje se izvodi isključivo za rublje, zavarivač postavlja samo način rada i prati proces. Nakon što je potreban priručnik zavarivanje očistiti proizvoda sa šljake. Odgovorna proizvodi i strukture su testirani pomoću mana. U organizaciji zavarivanja potrebno je posmatrati predostrožnosti: Nemojte koristiti neispravan uređaj, koristite sredstva kolektivne i individualne zaštite, da se organizuje terenu, nemoguće je vara kontaminirane goriva i maziva.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

© 2011—2018 WikiWiex.com