WikiWiex.com

Zaštita od korozije betona

Video na "Dio 7: Vrtni put ploče - zaštita od vode | Dio 7: Handmade vrt zaštita nogostup vode"

Sadržaj:

Praktično svaki građevinski materijal postaje neupotrebljiv i uništili tokom vremena. Ovo se odnosi na mnoge od materijala koji se koriste u izgradnji: metal različite vrste cigle i porobeton, pjena betona, azbestnog cementa i betona. To nije izuzetak u ovoj seriji i betona. Zbog svoje strukture, najveći od kojih je - što je cement koji se sastoji od kalcija i kremenjačom protkan aluminija glavni razarač uzrokuju proces korozije betona je obične vode. Danas, zaštita je mislio na detalje, postoje različiti načini da se zaštite i fizički (materijali otporni premaz) i hemikalije (razne impregnaciju i lakova).

Korozija betonske konstrukcije

Po stopi od korozije ima izravan utjecaj cementa, koji je korišten u izgradnji.

 Ali bez obzira na to koliko je moderna i savršena zaštita, to je kratkog daha, i, s vremena na vrijeme će morati potrošiti napor da ga ažurirati.

Određivanje korozije

oštećenih područja

Većina korodirati cementa zglobova. To je zbog činjenice da su oni - najslabija karika u strukturi.

Moderna nauka daje definiciju različitih fenomena, prema njenim riječima, korozije - skup procesa (kemijske, biološke, fizičke), koji je pokrenuo vanjskom okruženju, a rezultat - postepeno uništavanje građevinskog materijala.

Najčešće, konkretan proces korozije počinje sa dijelom kao cementni kamen. Ovaj dio dizajna je najmanje prochnoy- formirana je već u procesu kaljenja, ima mnoštvo kapilarne prolaza koji mogu biti ispunjen zrakom ili vodom. Uticaj na cementni kamen može biti gasova koji su direktno u vazduhu, kao i različite vrste vode:

 • podzemne vode;
 • rijeka;
 • Marine;
 • drenaža;
 • otpad.

Vrlo štetno za cementni kamen podzemnih voda, posebno onih koji se nalaze u blizini industrijskih postrojenja. U takvim vodama može postojati razne hemikalije, npr hemijskih postrojenja u blizini podzemnih voda "obogaćena" sa organskim i mineralne kiseline, lužine, kloridi, soli nikla, cinka, bakra, željeza, nitrati - lista ide prilično dugo. Postrojenja koja se bave preradom metala, u podzemnim vodama često željezni sulfat i drugih proizvoda rezultat procesa nagrizanja.

Video o ovoj temi "Za zaštitu od korozije i habanja"

Uništavanje betonske konstrukcije

Rapid uništavanje betonskih konstrukcija doprinose male pukotine kroz koje vlaga ulazi unutra.

Međutim, podzemne vode u blizini tvornice i biljke nisu rekord po broju i koncentracija supstance koje mogu naškoditi cementni kamen, steći u ovom slučaju otpadnih voda. Čak iu malim koncentracijama (razrijediti riječne vode) otpadnih voda može izazvati veliku štetu cementni kamen, koji može biti, na primjer, u vodovod.

Zanimljivo je da je zrak u blizini raznih biljaka može biti potpuno siguran za ljudsku upotrebu (sadržaj štetnih materija - dušikovih oksida, sumpor-dioksida i drugih - nije štetan za zdravlje), ali za beton, čak i tako male koncentracije, može uzrokovati postepenu koroziju i uništavanje .

Vrste procesa korozije

Postoje mnoge vrste štetnog utjecaja. Više od stotinu hemikalije na dug kontakt dovodi do korozije. betona od korozije je od sljedećih vrsta:

Raspored uništenje

Na grafikonu je na parceli od uništenja stope vrijeme ekspozicije nepovoljnih faktora.

 • kemijskih;
 • fizičko;
 • biološki;
 • zračenja.

Hemijsku koroziju je posljedica izloženosti atmosferskih padavina i ugljen-dioksida, koji je uvijek prisutan u zraku. Najveći uticaj na betonu nastaje kao posljedica atmosferskih padavina, u kojoj se nalaze klorida, sulfata ili karbonata. Uništiti i taloga, kao dio azotnih oksida koji su prisutni - takozvani "kisele kiše".

Svi procesi koji se odvijaju u kemijskoj korozije pripadaju jednoj od tri vrste:

Video o ovoj temi "Zaštita asfaltiranje ploče od vlage i korozije"

Primjenu polimera hidroizolacije

Bilo koji zaštitni sloj na površini betona mogu se primjenjivati ​​nakon što se osuši.

 1. Ispiranjem s mekom vodom. Tako takve komponente su isprani iz sastava (iz površinski sloj), koji se može rastvoriti u alkalne vode. Kao rezultat tog procesa, na površini se pojavljuje patina bijelo - bijele pruge. Iz ove vrste betona korozije u nekim slučajevima, on je samo osvaja: ispiranje stvara koloidni sloj, koji štiti beton od drugih štetnih uticaja na životnu sredinu.
 2. Napukla ili cement bacillus. Kao rezultat tog procesa zbog vlage koja je prisutna u atmosferi, na može doći do površine takozvani "labave štedljivo topivih tvari". Zbog ove supstance što dovodi do formiranja različitih metaboličkih reakcija, beton može početi da puca. Najčešće oštećenje površine, ali može početi dubinu penetracije - i tokom vremena, konkretne korozije može povećati.
 3. Pucanje zbog kristalizacije. Sa ovom vrstom kemijske korozije se formiraju slabo topljiv spoj, koji kristalizovana sa rješenjima sulfata. S obzirom da je povećanje obima, betona je prisiljen da se širi, kao rezultat pukotina javiti tokom kristalizacije.
smrtonosne područje

Kada popravak betonske konstrukcije, korozija zona se ukloniti hvatajući dio "zdrav".

Fizičko-kemijske korozije betona je povezana sa procesom ledenoj vodi. Pore ​​i kapilare, iako u malim količinama, voda pada (jer može biti originalno tamo), a zatim, sa smanjenjem temperature, zaledi u led. Leda zapremine veće od vode, i počinje da naduvaju strukture - pucanja javlja. Ovaj proces je brži, više i procesa zamrzavanja i odmrzavanja betonskih javljaju češće.

Treća vrsta destrukcije - biološki. Evo, originalni izvor korozije - su mikroorganizmi. Strogo govoreći, ne uništavaju strukturu mikroorganizama i kemijskih supstanci, mikroorganizmi proizvode. Međutim, ova vrsta hemijskog napada nije moguće - uzrok mikroorganizama nije atmosfera, i kršenje radnih uslova betonskih konstrukcija. Mikroorganizmi počinju da se razvijaju u uvjetima stalnog vlage, tako da je važno imati na umu prilikom izgradnje upotrebu.

Ovo drugo, ne toliko čest tip korozije betona - je zračenje. U ovom slučaju, s obzirom na trenutnu zračenja, ionizacije zračenja, konkretne uklonjen iz kristalizovane vode. Uklanjanje takve vode daje strukturu i čvrstoću materijala smanjuje. U dugom zračenje kristalne supstance mogu steći stanje slično tečnost, inače to se zove amorfna. Kao rezultat toga, sve to dovodi do povećanja pukotine unutrašnjih naprezanja u betonu.

Video na "samorazlivajući kat - 4.2.Osnovnoy sloj"

faktora razvoja

Nije nikakva tajna da je uništavanje različitim izvedbama događa u različitim vremenima. Korozija je pod utjecajem:

hidroizolacije zgrada

Ako će izgradnja biti dugo vremena da djeluje agresivnim sredinama, takvih objekata pokrivaju vodonepropusnost spojeva.

 • poroznost materijala;
 • kapilarnost materijala;
 • dominantne komponente u padavina;
 • gornji sloj betona sposobnosti da izdrži supstanci.

Poroznost - jedan je od osnovna svojstva betona. Ovaj indikator pokazuje prisustvo pora i gustoće. Direktno ovu nekretninu dolazi još jedan - sposobnost za apsorpciju vode. Kapilarno-porozna struktura omogućuje betona upija vodu iz zraka, za vrijeme padavina u drugim slučajevima. Beton koji imaju visoko poroznu strukturu i, shodno tome, veliki upijanje vode je vjerovatno da počne da se pogoršava fizikalno-kemijske korozije. Zaštita betonske konstrukcije treba osmisliti za fazu izgradnje. Zbog toga je vrlo važno za obavljanje građevinskih radova stručnjaka koji će biti u stanju da napravi betonsku mješavinu poroznost potrebnim za unapređenje zaštite od korozije fizikalno-kemijskih betonske konstrukcije nisu uznemireni vlasnik objekta.

metode sigurnost

korozija

Mjestima gdje je otkrivena na koroziju, očistiti i obložena posebnim premazom. Oni pružaju hidrauličnih i parna brana, a samim tim i sporo uništavanje.

Video na "auto-Tsinkor zaštitu od korozije"

S obzirom na činjenicu da je u posljednjih nekoliko godina veliki broj zgrada i objekata koji se gradi od betona, počeo da igra veću ulogu zaštite materijala od vanjskih utjecaja. Najčešće se temelji na zaštiti betonske površine, o upotrebi betona sa minimalnim strukturu kapilara i korištenja posebnih aditiva koji sprečavaju mikropukotine formirana, štiti od ispiranja i ispiranja. Sve ove aktivnosti mogu se pripisati jedna od dvije grupe. U prvu grupu spadaju one aktivnosti koje mijenjaju sastav betona, što je više stabilna.

Drugu grupu čine agenata, u kojima se betonske površine obložene različitim supstancama, impregnacije, lakove i tako dalje. Ponekad dio tog aditiva može uključivati ​​supstance koje štite beton od formiranja mikroorganizama na to. Efikasno korištenje čvrstih listova ikakvih zaštitnih materijala. U ovom slučaju, brzina obrade je povećana, a zaštita neće patiti.

Često u kombinaciji obje metode: beton prekriven posebnim supstance, ali to nije samo na površini, ali i apsorbira unutra, prodire debljine. Takvi alati su vrlo efikasni, mogu pružiti gotovo potpunu vodonepropusnost.

Popravak oštećenih zgrada

Za velikim centrima korozije za čišćenje zgrada od njih. Nakon toga, zgrada obrađuju polimerne korozije kapisle, držite armature i ponovo obložena slojem betona.

površinska zaštita betonskih konstrukcija protiv vlage, pod uslovom upotrebom sealantov, u sklopu kojeg se nalaze polimer-kompozita. Sealanty - specijalnim materijalom, čija je glavna funkcija je upravo za zaštitu i poboljšanje čvrstoće betona. Se sastoje od komponenata ovih supstanci može doći do curenja doslovno nekoliko centimetara u dubinu, kao rezultat toga, površine konkretnih promjena strukture - analognog membrana koja može iscuriti samo u jednom pravcu, iznutra prema van. Kao rezultat toga, beton vlažnost Samo smanjen, ali nije varira s vremenom.

korozije armiranog betona

Zaštita AB konstrukcija

Metalni dijelovi obložen posebnim građevinarstvu boje zaštitne materijale.

Uništenje zbog vlage i hemikalija u strukturi ne samo od betona, ali i betona. Betonske konstrukcije dalje jačanje metal je prisutna, što može izazvati (uzrok) tipa elektrokemijske korozije. Međutim, i pored toga, beton - otporniji materijal od običnih betona. Izvor njene stabilnosti je prisustvo poseban sloj površinskih naime štiti unutrašnju strukturu. Ali evo, vremenom atmosferu, naime ugljen-dioksida i padavina sa soli rješenja, uništiti ovaj sloj. Zaštita betonske konstrukcije, u ovom slučaju, će se razlikovati od metoda zaštitu betona od korozije.

Kako bi se umanjili efekte galvanske korozije i moguće uništenje spor proces, posebne supstance se uvode u beton. Takve tvari se nazivaju inhibitori metala korrozii- njihova osnovna svrha - materijal za zaštitu, pružajući zaštitni film na površini armature, važno je da se spriječi kontakt sa betona, vlaga i vazduh. Inhibitorima može se primijeniti na površinu ili dodati na betonu u toku proizvodnje. Takva zaštita osigurava sigurnost betonske konstrukcije protiv korozije.

Osim toga, za zaštitu armature od armiranog betona se često koristi i standardne tehnike koje su dobro uspostavljene za upotrebu u obične metalnih konstrukcija. Na primjer, metodu žrtveni anoda. U ovoj metodi, od armiranog betona okvir povezan sa drugim metal, što je više sklon elektrokemijske korozije. Zaštita je da povezivanje betonskog skeleta, je elektrohemijski reakcija, to je to uništavanje izloženih metalnih ingota. Dakle, elektrokemijske korozije armiranog betona počinje tek nakon toga trupac je potpuno uništen.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

© 2011—2018 WikiWiex.com