WikiWiex.com

Osnovne metode kontrole metala od korozije

Ko zna, što prevedeno s latinskog znači korozije? Ova riječ se prevodi kao "grickati". Ovaj proces se odvija kroz interakciju metala sa okolinom i spada u kategoriju kemijskih interakcija.

Video o ovoj temi "Uklanjanje hrđe i pocinčane tijelo automobila sa svojim rukama galvanski"

Stoga, borba protiv korozije tako relevantne sada.

metode kontrole metala od korozije

Sprečavanja korozije

Uništavanje metala ili metalnih korozije počinje samo na površini i spontani proces.

Ne može u svakom slučaju treba miješati s procesom erozije metala, gdje je uništavanje javlja pod mehaničkog djelovanja okoline.

Uz upotrebu metala u izgradnji se stalno protiv korozije metala, čovječanstvo se svake godine izmišlja nove metode koje pomažu da se poveća život metalnih proizvoda i konstrukcija.

Stoga, zaštita metala - to je glavni problem, koji se i danas smatra jednim od važnih komponenti u građevinskoj industriji.

Rezultat je obično korozije metalnih proizvoda su povezane sa oksidacije samog metala. I ovo:

 • oksidi;
 • hidroksidi;
 • I tako dalje.

I to dovodi do promjena u svojstvima, ali i ne na bolje.

Vrste metala procesa loma

Korozija metala, naučnici su bile podijeljene u dvije vrste:

 1. Hemijsku koroziju metala;
 2. Galvanske korozije.

Prvi tip korozije se naziva i plina, zbog činjenice da je često proces odvija pod utjecajem komponenti plina koje se nalaze u okruženju, ali visoke temperature potrebne faktor.

Agresivnim sredinama može izazvati hemijsku koroziju metala. Međutim, glavni Osobitoslt hemijsku koroziju - je nedostatak električne struje u sistemu u kojem je formiran.

borba protiv korozije metala

Oksidacije proizvodi koji čine na površini metala, su poticaj za uništavanje metala

Drugi tip se odnosi na koroziju metala od korozije, gdje se odvija proces uništenja pod utjecajem električne struje.

Potrebno je dati objašnjenja i primjere koji precizno otkriti elektrokemijske korozije metala.

Počnimo sa primjer. Bilo koja vrsta metalnih konstrukcija nalazi

 • U zemljištu;
 • Voda, morska voda ili svježe;
 • U atmosferi;
 • Zatvoren film gdje formirana vlage.

Komponenata i dijelova strojeva i mehanizama koji rade u rashladne tečnosti rješenja dizajnirana za tehnološke potrebe, i tako dalje. To je sve u skladu sa elektrokemijske korozije metala.

Kao što je gore spomenuto, ovaj proces se odvija na površini metala. I tu glavnu ulogu igra elektrona, koji su izloženi određenim hemijske reakcije prenose iz jednog medija u drugi.

Preciznije, između dva supstanci, od kojih je jedan metal, a na drugoj strani čin, na primjer, vodu ili tlo, električne struje se formira, koji razdvaja materija na katode i anode. Posebno je vrlo uočljivo kada se metal nečistoća i ima visoku prebacivanje, i.e. metalne mase je heterogena.

Evo, metalne dijelove odvojene nečistoće stvoriti katode i anode zone što zauzvrat, uništi samog metala.

Ja se sjećam jedno iskustvo gdje jednostavan čelika za nokte, spiralni bakrene žice, je spušten u rastvor sa kursa škole hemije. Nekoliko dana kasnije noktiju snažno počela hrđa.

Iskustvo je pokazalo, proces korozije metala javlja. U ovom slučaju, anoda ispunjava ulogu noktiju, a kao katode - bakrene žice.

U procesu kemijske reakcije, a sol rješenje - veliki elektrolit, prijenos elektrona nastaje iz noktiju (željezo) na bakar.

Elektrona u ovom slučaju ponaša kao iona. Položen u rješenje bakra iona prešli na žicu, gdje je otpušten.

Bakar dobija negativan potencijal, što je na kraju u skladu sa nokta. Evo, korozija metala, u ovom slučaju ekser prestaje.

Korozija metala i odgovor na to

Na žalost, svi metalni dijelovi korodirati

Elektrokemijske korozije metala je uglavnom ovisi o prisustvu vlage. Ali, na primjer, atmosferska korozija će zavisiti od kvaliteta samog metala.

Pukotine, hrapavost površine i druga oštećenja će samo ubrzati koroziju.

A korozije tlo metala radi bilo cijev, nije zaštićen specijalnom izolacijom, neprikladni. A za to nam je potrebno samo nekoliko mjeseci.

Nakon što je tlo nije samo velike količine vlage, ali i razne reaktivne elemente, koji stvaraju kiselu sredinu povećao.Danas, zaštita cjevovoda - je sastavni dio u oblasti građevinarstva.

Treba napomenuti i lutajućih struja, čime se stvaraju uvjeti za formiranje korozije metala. Treba napomenuti:

 • Dalekovoda;
 • električnih instalacija;
 • A pruga, koja radi na električnu struju;
 • I tako dalje.

zaštita metala

Ako uzmemo u obzir statistiku, može se uočiti da je gotovo 30% od ukupne mase iskorištavaju metal prolazi kroz destruktivan proces kao što su metal korozije. I deseti dio toga ide na otpad, ostatak stvarno istopila.

Video o ovoj temi "Trening film" Korozija metala, metode zaštite od nje ""

Koja je odgovoran naučni i tehnološki napredak korozije metala? Samo stvaranje dobre materijali otporni na koroziju i tehnologije koje mogu stvoriti uslove u kojima koroziju je nemoguće.

Zaštita od korozije metalnih uključuje nekoliko metoda koje su dokazale da je moguće da se efikasno bori sa procesom.

Mnoge metode kontrole metala od korozije su odavno poznati i dobro koristiti u ovom trenutku. Prvi način - to je odvojeno od korozivne sredine.

Treba napomenuti:

 • Razni polimerni film;
 • lakovi;
 • bojite;
 • Sušenja.

I metala, koji metal obložena kao sloj, ne podliježe napadima korozivne medije.

metode kontrole metala od korozije

Destruktivni efekat korozije

Bojenje metalnih površina od njihovo uništavanje koristi dugo i to je prva metoda za zaštitu metala od korozije.

Izvršiti ovu operaciju lako. Usput, ova zaštita metala je jedan od najefikasnijih. Ali ovdje morate slijediti neka pravila.

Prva faza - je čišćenje metalnih površina od kontaminacije. Smatra se kao pripremni korak, i što je najvažnije, jer je nanos boje na površinu, koja se ne očisti, će dovesti do nula rezultat.

Posebnu pažnju prilikom čišćenja se mora platiti da biste uklonili prljavštinu, rđe i masti.

Drugi korak - površine prajmera. Ovaj proces je potrebna samo za jednu svrhu - to boju i metalnu površinu. Ako se ovaj postupak ne sprovodi, boja neće ostati dugo, a nakon kratkog vremena i siđe s površine piling.

Treća faza - je proces nanošenja antikorozivne boje. U ovoj situaciji, nekoliko metoda koje se koriste nanošenje boje.

To je tradicionalna za korištenje molarne alate kao što su valjak i kist, ova metoda se zove priručnik. I još jedan način - koristeći pištolj, koji se smatra ekonomičniji.

Modernog tržišta građevinskog materijala trenutno nudi veliki izbor svih vrsta boja i lakova, koji nosi sa korozije.

Sada možemo reći da proizvođači antikorozivna boja počela proizvoditi posebne boje da rade odličan posao s vrlo agresivne medije.Takva zaštita može izdržati čak i morske vode.

Ali korištenje različitih filmova na bazi polimera u zaštiti metala od korozije je sada počeo da se masivne. To je i razumljivo, jer je ova vrsta premaza ima nekoliko prednosti, koje uključuju:

 • Visok nivo otpornosti na vodu;
 • Visoka stopa zastoja hemijskog napada.

Video na "Borba protiv korozije metala u tijelu automobila u 2014. godini"

Ali treba napomenuti da je ova metoda je skuplji od slikarstva.

borba protiv korozije metala

Vlažna klima za korozije - idealno okruženje

Video na "Corrosion"

Ako se nalazi metalne konstrukcije ili članaka pod zemljom, npr cjevovoda, to se ponekad koristi za zaštitu materijala kao što su bitumen, asfalt, raznih polimernih traka.

Naravno, navedene metode usporediti obložena metalnu površinu drugih metala ne mogu, ili drugih materijala, jer ovo drugo je najefikasniji. Na primjer, proces kalajisanje, pri čemu metalnu površinu se nanosi sloj lima.

Ili proces, gdje se metal obrađuje gumene gumming. Međutim, ovi procesi su skupi, ali je obrana u ovom slučaju je najefikasniji.

Druga metoda, gdje se korozije metala održava pod uticajem promjena u električnom usmjerenosti.

To jest, ako se metalna konstrukcija instaliran u zemlji, onda sljedeći set specijalnih štap aktivnije metala (aluminij, cink) koji je spojen na električnu struju izvora.

Osnovna konstrukcija i štap i međusobno dirigent. Polariteta dizajn mijenja, a kreće se od anode do pražnjenja katoda. Koja se puni sa negativnim optužbama.

Rod se sve pozitivno naelektrisane jone u i propadne, onda je njegova korozije.

Treći način. Korozija metala kao procesa uništavanja se može zaustaviti, nego je usporen dodavanjem korozivne medije organskih ili neorganskih inhibitora. Obično se ova metoda koristi za čišćenje:

 • Parnim kotlovima;
 • Kontejneri za solne kiseline;
 • Raznim dijelovima sa šljaka.

Upotreba inhibitora je moguće samo iz jednog razloga, oni su u kontakt sa metalnim da se stvori sloj na površini, koji se sastoji od štedljivo rastvorljiva jedinjenja.

To stvara sloj koji je izuzetno izdržljiv. Inače, debljina inhibitora premaza je mnogo manja od debljine bilo umjetnih pokrytiya.Takaya zaštitu od korozije se često koristi u kotlovima, gdje unutar kotlova uvijek agresivnim sredinama.

Trenutno još uvijek u fazi projektovanja građevinskih firmi pokušavaju da prikupe sve informacije koje se odnose na prirodu štetnog utjecaja radnih uslova i metalnih konstrukcija.

Video na "uklanjanje rđe, antirzhavin - nova riječ u borbi protiv korozije i hrđe"

Iz prikupljenih informacija će zavisiti od dizajnerskih rješenja, koja je, danas, od najveće je važnosti u glavnom pokazatelja, što će utjecati na život zgrade ili strukture.

Laboratorijskim istraživanjima i danas najnoviji razvoj se uzimaju u obzir u prvom redu tokom antikorozivne radova. I korištenje naprednih materijala je ključ za uspješnu zaštitu metalnih konstrukcija od korozije.

Korozija metala i odgovor na to

Ponekad čak i mali detalj može izazvati nestabilnost cijele strukture

Od posebne važnosti je pričvršćen za istraživanja u punoj skali od postojećih zgrada i objekata.

To je bio njihov primjer može biti vrlo vjerojatno da se utvrdi kvalitet i trajnost antikorozivne materijala. Usput, u ovoj oblasti je nakupila puno iskustva.

Danas govoriti o tome da korozija metala kao proces razaranja gotovo poražen prerano. I dovoljno problema ovdje. Ali naučnici su naporno rade na metalne korozije najmanje moguće neugodnosti na rad metalnih konstrukcija.

Sve tamo metoda kontrole ovog procesa, sve više i više se čini materijala koji garantuju efikasnu zaštitu.

Istraživanje proveo mnogo novca, tako da je korozija metala treba da se povuče u budućnosti, odnosno, da predaju svoje pozicije. Korozija metala i odgovor na to - to je jedan od glavnih ciljeva koju je vodio graditelji počinje da podigne novi objekt.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

© 2011—2018 WikiWiex.com